Rolf Blom´s Homepage/Hemsida forts.

Bohus-Malmön - "vår Ö"

 

Vårt sommarhus Strandvägen 57.  Husets historik, hus_nr_70_malmon.pdf.

Strandvägen 55 (vita till vänster), (Fiskeläge 3) Strandvägen 57 till höger.

I Karlskoga Tidning fanns, jag tror det var 1991, infört nedanstående artikel. Trots att en del har förändrats sedan den skrevs (bl a ny lindriven och större färja) är det fortfarande en sann och målande beskrivning av Bohus-Malmön. Jag återger således artikeln i sin helhet och i sitt originalutförande.
 

Rosornas Ö
Från Uddevalla kör man E6:an norrut mot Oslo. Det bohuslänska landskapet blir mer och mer tydligt, de kala klipporna och den karga marken där bara ljung och vass växer. På vägen mellan Uddevalla och Gravarne (Kungshamn) finns en liten skylt som talat om Malmön och färjan. Färjan avgår så fort den är fullsatt med bilar, en liten kö hinner alltid bildas under sommartid så att avgångarna blir var 14:e minut. Sundet färjan far över heter Tullbosundet, och det befolkas så här sommartid av en ständig ström av motor- och segelbåtar. Vid tilläggsplatsen på Bohus-Malmön är det första man lägger märke till ROSORNA. Ön har inte många gröna plättar, men rosor finns det i varje rabatt, vid varje husvägg. Husen ligger tätt tillsammans så att små gränder bildas. De ger intryck av att vara byggda så för att ge varandra skydd mot vinterns hagel och snö, kyla och storm, ingredienser som tillhör vardagen på vintern.
 

 Strandvägen 57. Foto: Helena Blom, sommaren-95.
Gula rosor och Kaprifol.
(Kaprifol, Bohusläns landskapsblomma)
 

Stenhuggarnas Ö
Sedan urminnes tider har det funnits en stenhuggarindustri på ön. Gator som Champ-Elysées i Paris, i Neapel, Rom och Rio de Janeiro är stensatta med sten från Bohus-Malmön. Stenindustrin avslutades 1977 på hösten och fortfarande bär naturen sår efter jetbränningen, man skar ut stenar med en jetstråle.

 Från Malmöns sydvästra sida kan man se rakt ut i havet. Räckte ögonen till, skulle blicken hamna som en vind förbi Skagens norra udde och över till England. Man har bara fem timmars gång till Danmark med en något så när snabb segelbåt och gott väder.

Turistattraktion
Sedan 70-talet har ön blivit en turistattraktion för många på väg till Smögen eller Kungshamn. På senare år har turisterna på allvar upptäckt ön som sitt eget lilla semesterställe. Här finns härliga bad (de bästa i närområdet) och öns läge gör att vattnet alltid är rent och fint, om än ibland lite kylslaget. Det finns småindustri på ön. Powerboat Marine bedriver marina med bl.a. service och vinterförvaring av båtar. Man säljer på Malmöns Marina bl.a. Storebro, en motorbåt som i sitt finaste utförande kostar tvåsiffriga miljoner!! Man har Konsum, Fiskaffären och Malmöns Pensionat. Vidare finns minigolf, tennisbana och seglarskolan, båtklubben BMBK Restauranger, Malmöns Brygga och Hamnskjulet finns vid Marinan, Lenas bageri vid minigolfbanan som erbjuder härligt färskt bröd varje dag. Vid badplatsen, Skuthamn, finns också ett sommarkafe. Sommarkiosker finns dels vid färjeläget, dels vid torget.

Skyhöga priser
Öns fasta befolkning har legat på ganska orörd nivå. På vintern har man ca 250 (2011), ( se åldersfördelning), bofasta invånare, sommartid ca 5-6000, boende på varenda plätt där man kan bo. I de båda fina hamnarna trängs massor med båtar. Priserna på de gamla fiskarehusen är skyhöga och det är inte ofta det finns hus till salu, det har mestadels gått i generationer, men det finns också ett nybyggarsamhälle som satsat och byggt på att vara bofasta på ön. Man kallar gärna turisterna för "badgästerna".

Öns bofasta befolkning ligger ganska konstant de senaste åren. Se statistik.  Claes Brügge, f.d. turistchef har för ett antal år sedan retat gallfeber på Sotenäs kommuns innevånare, där Malmön ingår men också Smögen och Kungshamn och några fiskebyar till. Han ville döpa om hela kommunen till Smögens kommun. Brügge menar, att alla känner till Smögen, men om man gör reklam för Sotenäs vet ingen var det ligger.

 Livet på Bohus-Malmön saknar allt jäkt och man lever sitt eget liv. Färjan gör att "badgästerna" snart blir assimilerade och även för dem försvinner jäkt och stress.

Skriv gärna Era åsikter till:
Rolfs e-mailadress
Senast uppdaterad 2011-08-28